Zwangerschap hond controleren

Wanneer je denkt dat je hond drachtig is, moet je met haar naar de dierenarts. Dit moet je doen om te kijken of zij echt drachtig is en om eventuele complicaties op te sporen.

Eenmaal bij de dierenarts aangekomen kan er bepaald worden of je hond zwanger is via verschillende methoden.

Aan de maag voelen (Palpatie)

Het ligt misschien voor de hond, maar je kunt aan de maag van de hond een verdikking van de baarmoeder voelen. De aanwezigheid van kleine ‘bultjes’ kan ook duiden op een dracht, dit kunnen namelijk puppies zijn.

Deze methode is niet heel betrouwbaar, wanneer een hond 1 puppy met zich mee draagt of last heeft van overgewicht kan het beoordelen erg moeilijk maken.

Relaxine

Na 21 tot 25 dagen kan je dierenarts een bloedonderzoek uitvoeren om relaxine op te sporen. Relaxine is een hormoon dat alleen door zwangere teven geproduceerd wordt, in het geval van schijndracht is dit hormoon niet in het bloed van je hond te vinden.

Met deze methode kan de dierenarts bevestigen of je hond drachtig is, maar het geeft geen enkele informatie over het aantal puppies dat je kunt verwachten.

Stethoscoop of ECG

Na 25 dagen kun je de hartslag van een puppy opsporen, dit doen dierenartsen met een Stethoscoop of ECG (elektrocardiogram).

Een Stethoscoop of ECG kan moeilijk onderscheid maken tussen de hartslagen van verschillende puppies
Dit is een goede manier om erachter te komen of je hond drachtig is, het is echter nog altijd geen goede methode om erachter te komen hoeveel puppies je hond met zich mee draagt.

Echografie

Na 4 weken (28 dagen) kun je een echografie bij de dierenarts laten maken. Met behulp van een echografie kan er “in” het lichaam van je hond gekeken worden. Je dierenarts kan hierdoor vaststellen of er puppies zijn, hij kan ook een indicatie geven hoeveel het er ongeveer zijn.

Een precies aantal kan een dierenarts met een echo niet geven, het blijft een schatting van hoeveel hij er gezien heeft.

Röntgenfoto’s

Om erachter te komen hoeveel pups er daadwerkelijk zijn kun je na 42-49 dagen een röntgenfoto laten maken. Met een röntgenfoto kun je namelijk vanaf dit tijdstip de skeletten van de puppies detecteren.

Niet alle dierenartsen raden aan om een röntgenfoto te laten maken en dit heeft een goede reden. Zij vinden het onnodig om puppies bloot te stellen aan de straling die voor een röntgenfoto nodig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *