Loopsheid hond
De periode waarin de teef vruchtbaar wordt, staat bekend als de loopse periode (loopsheid hond).
Dit gaat samen met lichte tot matige bloeding.Per teef verschilt de hoeveelheid bloeding en het duurt gemiddeld 3 weken.
De eerste loopsheid van een hond is als de teef tussen de 6 en 18 maanden oud is.
Daarna worden honden over het algemeen tussen iedere 6 en 9 maanden loops.
Om loopsheid te voorkomen kun je erover nadenken om je hond te laten steriliseren.
Loopsheid hond: De Cyclus
De loopsheid van een hond bestaat uit verschillende fases, de eerste twee fases zijn voor als de hond daadwerkelijk loops is en de andere 2 fases komen na de loopsheid. De verschillende fases bestaan uit:
- Pro-oestrus: Dit zijn de eerste dagen van de loopsheid wanneer de hond nog niet klaar is om zich te laten dekken.
- Oestrus: De dagen waarin de teef vruchtbaar is en bereid is om zich te laten dekken.
- Metoestrus: De twee maanden volgend op de loopsheid, de metoestrus vangt aan op het moment dat de teef de reu niet meer wil accepteren.
- Anoestrus: dit is de rustperiode van de voorplantingscyclus waar de eierstokken weinig actief zijn en de concentraties van oestrogeen en progesteron laag is. De anoestrus wordt opnieuw gevolgd door een loopsheid.
Pro-oestrus
Tijdens de pro-oestrus periode begint bij je hond de rijping van een aantal eicellen. De kenmerken hiervan, waardoor je ook loopsheid kunt herkennen, zijn dat de vulva een beetje opzwelt en begint te bloeden.
De bloeding komt omdat de bloedvaatjes in de baarmoeder beginnen te knappen.
Je hond is vanaf deze periode al aantrekkelijk voor honden, maar je teef zal zich nog niet laten dekken. Deze periode duurt ongeveer 9 tot 17 dagen (verschilt per hond).
Oestrus
Tijdens de oestrus periode is de rijping van de eicellen van je teef compleet en zal ze zich laten dekken door andere honden.
De uitwendige kenmerken hiervan zijn dat de kleur van de bloeding een lichtere kleur (rosé) krijgt. De zwelling aan de vulva neemt iets af en de hond blijft voor een reu staan met de staart naar de zijkant. Deze periode duurt ongeveer 9 tot 15 dagen met uitzonderingen hier en daar.
Indien je geen honden wilt fokken is het aan jou de taak om je hond uit de buurt te houden van andere honden. Het is dus niet verstandig om in deze periode naar een losloopgebied te gaan.
Als bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt deze gevolgd door een dracht. De dracht duurt ongeveer 64 dagen.
Metoestrus
Tijdens de metoestrus periode bereidt de baarmoederwand zich voor op de bevruchte eicellen voor als de teef gedekt is.
De hormonen van de teef zorgen ervoor dat de melkklieren zich gaan ontwikkelen. Het lichaam gaat er namelijk hormonaal altijd vanuit dat er sprake is van dracht. Elke niet drachtige teef wordt hormonaal schijndrachtig.
Deze periode duurt ongeveer 2 maanden.
Anoestrus
Tijdens de anoestrus periode breekt er een rustperiode aan. Het maakt niet uit of je hond wel of niet zwanger is. De teef krijgt een ruiperiode en zal haar vacht verwisselen voor een nieuwe. Deze periode duurt 3 tot 9 maanden. De anoestrus wordt opnieuw gevolgd door loopsheid bij je hond.
Geef een reactie