Nazorg castratie hond (reu)

Wanneer je hond een castratie ondergaat, zal de hond enige nazorg nodig hebben.

Naast de zorg die de dierenkliniek al heeft gedaan toen de hond bij hun was, heb jij als hondeneigenaar ook nog een aantal taken wanneer je de hond mee naar huis neemt.

Je moet op verschillende dingen letten en het is belangrijk dat je weet wat je te doen staat.

De hond is weer mee naar huis

Wanneer je de hond ophaalt op het afgesproken tijdstip, is de hond waarschijnlijk nog erg slaperig en kan hij soms nog niet (zuiver) lopen.

Bij thuiskomst moet je de hond op een rustig en warm plekje in huis leggen, zodat hij warm blijft. Door de narcose daalt namelijk het lichaamstemperatuur van de hond. Je zou ook een dekentje over de hond kunnen leggen wanneer hij het koud heeft, maar maak het ook weer niet te warm.

Het kan zijn dat de hond de eerste dag wat onrustiger en jankerig is dan normaal, dit komt nog door de operatie en de naweeën van de narcose.

Wanneer je hond weer fit genoeg is om normaal te lopen kun je hem kort uitlaten zodat hij zijn behoefte kan doen. Laat hem wel aangelijnd uit in verband met de hechtingen.

Eten en drinken

Zodra de hond goed wakker is, mag hij kleine beetjes eten en water hebben. Het kan de eerste dag voorkomen dat je hond helemaal geen zin heeft om te eten of dat hij het weer uitspuugt.

Eten is de eerste dag nog niet zo van belang, drinken mag de hond uiteraard te allen tijde.

Wondverzorging

Het komt weleens voor dat de balzak van de hond in de eerste dagen na de operatie opzwelt. Deze zwelling kan komen door het wondvocht of omdat je hond eraan likt.

Het is van belang om er op te letten dat de hond niet teveel aan de wond en de balzak likt of krabt. De wond kan hierdoor opengaan en de kans op wondinfecties worden hierdoor groter.

Om te voorkomen dat je hond kan likken kun je gebruik maken van een kraag of bijvoorbeeld een oud t-shirt.

Hechtingen

Na 10 dagen worden voor zover nodig de hechtingen bij de hond verwijderd. Of de dierenarts dit moet doen is afhankelijk van of er onderhuids of uitwendig gehecht is tijdens de operatie.

Onderhuidse hechtingen lossen namelijk vanzelf op, uitwendige hechtingen dienen wel door de dierenarts verwijderd te worden.

Vraag advies aan de dierenarts

Om er absoluut zeker van te zijn wat je moet doen, kun je dit het best vragen aan je eigen dierenarts. Je krijgt namelijk ook een antibioticakuur of pijnstillers mee, hij weet het beste hoelang je dit moet geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *