Wat houdt sterilisatie bij de hond in

Sterilisatie bij een hond houdt in dat een hond onvruchtbaar gemaakt wordt en dat de teef ook geen last meer heeft van periodes waarin ze loops kan worden.

Na de sterilisatie is het ook niet meer mogelijk voor de teef om puppy’s te krijgen.

Om een hond te steriliseren worden de eierstokken compleet verwijderd.

In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder verwijderd, bijvoorbeeld als de hond een baarmoederontsteking heeft.

De baarmoeder blijft dus in de meeste operaties gespaard, maar de baarmoeder verschrompelt wel op den duur omdat de hormonen van de eierstokken weggevallen zijn.

Redenen om je hond te steriliseren

Er zijn meerdere redenen om je hond te laten steriliseren. De een wil van de loopsheidsproblemen van de hond af en de ander wilt dat de kans op baarmoederontsteking of melkkliertumoren afneemt.

Er zijn nog andere redenen waarom je jouw hond kunt laten steriliseren, in het artikel “Voor- en nadelen sterilisatie hond” kun je nog enkele belangrijke redenen teruglezen.

Er zijn twee verschillende operaties

Er zijn tegenwoordig twee verschillende soorten operaties om je hond te laten steriliseren, traditionele sterilisatie en laparoscopische sterilisatie (kijkoperatie). Beide zijn even veilig voor de hond.

Bij de traditionele sterilisatie wordt een snee via de buikwand gemaakt om de eierstokken en eventueel de baarmoeder te verwijderen. Alles moet goed worden gehecht met speciaal oplosbaar hechtmateriaal om de buik weer goed te sluiten.

Met laparoscopische sterilisatie zijn maar 2-3 kleine gaatjes nodig en wordt de hond met behulp van een hele kleine camera geopereerd in de buik. De dierenarts heeft dankzij de camera beter overzicht waardoor hij met beter zicht te werk kan gaan. De operatietijd is korter en de hond heeft een lichtere narcose nodig.

Neem de juiste beslissing

Uiteindelijk ben jij (en je gezin) degene die een beslissing moet nemen of je de hond wilt laten steriliseren of niet. Overweeg alles goed en doe wat je het beste lijkt, het gaat om jouw hond.

Het is verstandig om rustig alles op deze website door te lezen voor je een beslissing maakt. Laat je niet beïnvloeden door fabels die mensen om je heen vertellen en vergeet niet dat de operatie ook nazorg vereist, je hond is niet meteen weer de oude.

Het is ook verstandig om alle mogelijkheden met je eigen dierenarts te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *