Sterilisatie hond nazorg
Naast de zorg die de dierenkliniek aan de hond geeft, wacht er ook een verzorgende taak voor jou, de hondeneigenaar.
Je moet aan verschillende dingen denken en het is belangrijk dat je weet welke taken dat zijn.
De hond mag mee naar huis
Als jouw hond mee naar huis mag, kan de hond nog slaperig zijn en wankel lopen als gevolg van de narcose die zij net heeft gehad. Let op dat je hond nergens af kan vallen en houd haar aangelijnd.
Zorg dat je hond op een rustige plek kan liggen, apart van andere dieren en/of drukke kinderen, zodat ze rustig van haar behandeling kan bijkomen.
Door de narcose is de lichaamstemperatuur van je hond wat lager dan normaal. Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat ze een warme ligplaats heeft om goed te herstellen. Je kunt eventueel ook een dekentje over haar heen leggen, maar maak het ook weer niet heel warm.
Zodra je hond ertoe in staat is kun je haar regelmatig kort uitlaten zodat zij haar behoefte kan doen. Laat haar wel aangelijnd uit.
Eten en drinken
Door de narcose kan een hond misselijk worden. Het kan dus zijn dat jouw hond op de dag van de ingreep totaal geen honger heeft. Dit is geen probleem, een hond kan op deze dag het eten overslaan.
Wil je hond de eerste dag al wel eten? Geef haar dan een klein beetje voer en kijk hoe zij hierop reageert. Zet het eten weg als je hond moet braken en geeft het dan de volgende dag.
Je hond mag te allen tijde water drinken maar wel met mate.
Wondverzorging
Je hond mag absoluut niet aan de wond likken, krabben of bijten. Zit je hond wel aan de wond, dan kun je het best een kraag of hondenshirt kopen. Kragen voor de hond zijn meestal bij de dierenarts in alle formaten te krijgen.
Als je hond een kraag om heeft moet je wel opletten of zij hier goed mee kan eten of drinken. Is dit niet het geval, dan moet je de kraag tijdelijk af doen tot ze hiermee klaar is.
Voor de rest hoef je zelf helemaal niets aan de wond te doen, het is niet nodig om de wond verder te verzorgen, tenzij je dierenarts anders zegt. Het is wel belangrijk dat je de controleert of de wond droog blijft.
Verliest je hond vocht of bloed of heeft zij een hele warme wond of grote verdikking? Dan kun je het beste contact opnemen met de dierenarts om je te laten adviseren wat je moet doen.
Hechtingen
Bij bijna alle behandelingen zal je hond enkele hechtingen krijgen, bij de meeste operatiewonden is dit onderhuids. Dat wil zeggen dat er aan de buitenkant geen hechtingen te zien zijn.
Gedurende enkele dagen moeten deze hechtingen blijven zitten. Springt er toch een hechting los, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk weer een afspraak maakt om nieuwe hechtingen erin te laten zetten.
Als je hond zijn hechtingen vroegtijdig verliest kan de wond geïnfecteerd raken en de genezing van de wond kan vertraagd worden.
Na ongeveer 10 dagen moet je naar de dierenarts om de wond te laten controleren. Als je hond normale hechtingen heeft zullen deze verwijderd worden.
Geef een reactie