Wanneer je hond steriliseren

Wanneer je hond steriliserenDe meningen verschillen wanneer je een teef het best kunt steriliseren.

De een zegt voor de eerste loopsheid rond de 6-7 maanden en de ander zegt 3 maanden na de eerste loopsheid.

Zelfs dierenartsen hebben hier verschillende meningen over.

Onderzoek

De Faculteit Diergeneeskunde heeft de effecten van sterilisatie bij honden op een leeftijd van 6-7 maanden onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat sterilisatie op de leeftijd van 6-7 maanden ook een goed resultaat heeft.

Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat de teef meer kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte heeft na iedere loopsheid. Je teef laten steriliseren op de leeftijd van 6-7 maanden is dus een goede optie.

Er is echter een nadeel, je weet niet wanneer je hond de eerste keer loops wordt en de hormonen mogen nog niet actief zijn wanneer er geopereerd gaat worden.

De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft haar voorkeur uitgesproken voor steriliseren na de eerste loopsheid.

Conclusie

Je kunt het best je teef laten steriliseren op het moment dat de geslachtshormonen van de teef niet actief zijn. Dit is minimaal 3 maanden na het einde van de loopsheid en tot 4 weken voor de loopsheid.

Als de sterilisatie in deze periode uitgevoerd wordt is de kans op hormonale veranderingen uitgesloten.

Je hebt dus de keus om jouw hond te laten steriliseren voor de eerste loopsheid op 6-7 maanden of 3 maanden na haar loopsheid.

Voor advies wat passend is voor jouw hond kun je het best je eigen dierenarts raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *