Laparoscopische sterilisatie hond

Laparoscopie (ook wel kijkoperatie genoemd) is een operatietechniek wat op een aantal punten een verfijning is tegenover de traditionele manier van opereren.

De hond wordt met behulp van een hele kleine camera geopereerd in de buik. Er zijn geen grote snede nodig, er zijn slechts 2 of 3 kleine gaatjes nodig om via deze manier te opereren.

De operatie is via deze methode voor meerdere doeleinde bruikbaar. Zo is het bruikbaar voor het verwijderen van niet ingedaalde testikels bij reuen, het preventief vastzetten van de hondenmaag (in verband met maagtorsie / maagkanteling), maar het is ook erg handig voor sterilisatie bij honden (teven).

In de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebruiken ze deze methode van opereren al enkele jaren met goed resultaat. Het instrumentarium en de apparatuur vergen een behoorlijke investering. Mede door de hoge aanschafkosten kun je in Nederland voor een laparoscopische operatie alleen nog maar bij een aantal dierenpraktijken terecht die hierin zijn gespecialiseerd.

Voordelen Laparoscopische sterilisatie

De traditionele operatie die uitgevoerd wordt om honden te steriliseren is al jaren een succesvolle operatie die ook veilig is, maar naarmate de tijd vordert komen er weer nieuwe technieken om de hoek kijken die zo hun voordelen hebben. De voordelen van een laparoscopie tegenover de traditionele operatie zijn:

2 à 3 kleine gaatjes
in plaats van een wond van ongeveer 10 centimeter door 3 lagen heeft de hond slechts 2 à 3 kleine gaatjes van elk ongeveer 5 millimeter.

Korte operatietijd, lichtere narcose
De duur van de operatie is een stuk korter dan bij de traditionele operatie. Omdat de operatie minder lang duurt, krijgt de hond een lichtere narcose, dit is vooral van belang voor narcose gevoelige rassen.

Beter overzicht van de buikorganen door gebruik van een camera
Dankzij het gebruik van de camera is het zicht in de buik veel beter dan bij de traditionele operatie. Dit komt omdat de dierenarts met de traditionele operatie door een zo klein mogelijke snede en beperkt zicht met de hand de eierstok vrij moet maken. Met een laparoscopische operatie ligt de eierstok vrij in beeld.

Minder kans op complicaties zoals nabloeden of een infectie
Doordat de dierenarts dankzij de camera beter zicht heeft tijdens de operatie kan hij beter werken, waardoor de kans op nabloeding verminderd. Omdat de dierenarts alleen met steriele instrumenten en niet meer met zijn handen (met operatiehandschoenen) in de buik van de hond hoeft te komen is ook de infectiekans met deze operatie verminderd.

De hond herstelt snel
Door de lichtere narcose en slechts een paar kleine wondjes hersteld de hond snel.

Geen kap nodig
De hond heeft dankzij de kleine wondjes veel minder last van irritatie, hierdoor is de neiging om te likken stukken minder.

Nadelen Laparoscopische sterilisatie

Ten opzichte van de traditionele operatie zijn er voor de hond niet meer nadelen bij een laparoscopische operatie. De nadelen bij een laparoscopische operatie zijn:

Afwijkende baarmoeder of vergrootte eierstokken
Wanneer tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder afwijkend is of dat de eierstokken sterk vergroot zijn, dan moet er alsnog op de traditionele manier geopereerd worden.

Storing Apparatuur

Voor de laparoscopische ingreep wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige technische apparatuur. Helaas kan er heel zelden weleens een storing plaatsvinden tijdens de ingreep. De dierenartsen kunnen dan altijd nog terugvallen op de traditionele operatie.

Operatie kan niet bij alle dierenartspraktijken worden uitgevoerd
Zoals al eerder gezegd is, de apparatuur is erg duur en de dierenarts die de operatie uitvoert moet natuurlijk goed geschoold zijn anders is het gevaarlijk voor de hond. Je kunt dus niet bij heel veel dierenartspraktijken terecht voor een laparoscopie.

Prijs
De prijs is in (bijna) alle dierenartspraktijken hoger dan de traditionele operatie vanwege de specifieke apparatuur en opleiding die er voor nodig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *