Is mijn hond zwanger?

Als je hond niet gesteriliseerd is, is het mogelijk dat ze zwanger raakt tijdens haar loopsheid als een reu haar dekt. Ook al wil je misschien geen nestje fokken, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Een gemiddelde zwangerschap bij een hond duurt 63 dagen, dit geldt voor iedere hond onafhankelijk van grote en ras.

Om erachter te komen of je hond zwanger is kun je op de volgende dingen letten:

Eetlust

Let op plotselinge veranderingen in de eetlust van je hond. Een vroeg teken van zwangerschap is een verminderde eetlust. Dit gebeurt over het algemeen in de eerste paar weken dat je hond zwanger is. Naarmate de zwangerschap vordert krijgt je hond juist weer een verhoogde eetlust.

Gedragsverandering

Het gedrag van je hond kan veranderen als ze zwanger is. Honden reageren verschillend op een zwangerschap, het kan zijn dat je hond rustiger wordt, geen zin heeft om te spelen en meer of minder aanhankelijk wordt.

Jij kent je hond het best dus als haar gedrag opeens erg gaat veranderen zou dit een teken kunnen zijn van zwangerschap.

Grotere tepels

Je kunt de grote van de tepels van je hond controleren. In het begin van een zwangerschap zwellen de tepels van je hond, dit komt omdat de melkproductie in gang moet worden gezet.

Buik

Als je vermoed dat je hond zwanger is, kun je ook naar de buik kijken. De buik van een zwangere hond is wat steviger dan normaal. De buik kan wat groter worden, maar hoeveel groter hangt af van het hondenras en de hoeveelheid pups die de hond met zich mee draagt.

Beweegt er iets

Als je hond al een tijdje zwanger is kun je de buik van je hond voelen om te kijken of er iets beweegt.

Bereid de hond zich voor op een nest?

Het kan zijn dat je hond begint te nestelen. Een zwangere hond maakt een paar dagen voordat ze gaat bevallen een zachte plek voor de puppies. Ze kan ook onrustig zijn in deze tijd. Dit zijn tekenen van een hond in de laatste fase.

Dierenarts

Het is natuurlijk het verstandigst om even een bezoekje te brengen aan de dierenarts om er echt 100% zeker van te zijn dat je hond zwanger is, je hond kan namelijk ook schijnzwanger zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *