Draagtijd hond

De draagtijd bij een hond is de periode dat de foetus in de baarmoeder van een teef doorbrengt vanaf de dekking (bevruchting) tot de bevalling van de hond.

De lengte van de dracht bij teven duurt gemiddeld 63 dagen (9 weken) na de eerste dekking. De drachtduur gemeten vanaf de eerste dekking is sterk variabel en kan variëren van 57 tot 72 dagen.

Dit is een variatie van 15 dagen wat erg lang is gezien de draagtijd van 63 dagen.

Berekening draagtijd hond vanaf de eerste dekking

De grote variatie is onder andere te wijten aan het feit dat het moment van de dekking niet altijd hetzelfde moment is van de fertilisatie.

Dit is enerzijds te wijten aan dat een hondeneicel nog 2 dagen dient te matureren na de ovulatie wat zeer uitzonderlijk is want bij de meeste andere huisdieren kunnen eicellen vrij snel na de ovulatie bevrucht worden en dit is bij de hond niet het geval.

Een andere reden voor de grote variatie van de drachtduur is dat het hondensperma meerdere dagen kan overleven in het vrouwelijk geslachtstractus. Sommige onderzoeken tonen aan dat dit zelfs 7-9 dagen kan overleven.

Betere methode om de draagtijd hond te berekenen

Een betere berekeningsmethode met minder variatie in het aantal dagen van de draagtijd van de hond bestaat ook. Hiervoor moet je alleen wel van te voren progesteronprikken bij de dierenarts.

Wanneer je de hond op het juiste moment laat dekken kun je er vanuit gaan dat de dracht gemiddeld 63 dagen duurt.

Wanneer worden de puppy’s geboren?

De teef kan al bevallen van haar puppy’s vanaf 59 tot 67 dagen na de dekking. Over het algemeen is de regel “Hoe meer puppy’s er in de teef zitten, hoe korter de draagtijd van de hond is”.

Wanneer de dracht korter dan 59 dagen of langer dan 67 dagen duurt, kun je het best de dierenarts bellen.

Indien de puppy’s te vroeg geboren worden kan er van alles misgaan en wanneer de draagtijd van je hond te lang duurt, kan je teef samen met haar puppy’s in de problemen komen.

Je eigen dierenarts zal het beste kunnen beslissen of het verstandig is om nog iets langer te wachten of om een keizersnede uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *