Chemische Castratie Hond

Je hebt tegenwoordig naast de traditionele methode om reuen te castreren ook een andere methode, namelijk chemische castratie.

Wanneer je jouw hond chemisch laat castreren onderdruk je de werking van zijn testosteron hormonen die door de teelballen worden afgegeven.

De hormonen worden onderdrukt door het chemisch stofje dat de dierenarts hiervoor gebruikt. Het heeft daardoor ongeveer hetzelfde effect als castratie.

Het grootste verschil tussen de traditionele methode en een chemische castratie is dat een chemische castratie niet blijvend is, wanneer het is uitgewerkt keert alles weer terug naar het oude.

Waarom chemische castratie?

Er zijn een aantal redenen waarom je kunt kiezen voor een chemische castratie.

Het kan een tijdelijke oplossing zijn voor prostaatproblemen en voorhuidsonstekingen.

Je kunt ook testen wanneer je hond probleemgedrag vertoont of castratie daadwerkelijk een optie is om het gedrag van je hond te veranderen.

Wanneer er geen gedragsverandering plaatsvindt bij een chemische castratie hoeft niet voor 100% zeker te betekenen dat een echte castratie ook geen effect heeft, de kans is echter wel kleiner.

Hoe voert de dierenarts een chemische castratie uit?

Er zijn twee manieren om een hond chemisch te castreren.

Manier 1: Injectie

Er wordt een vloeistof bij de hond ingespoten. Het effect van dit middel kun je na ongeveer 48 uur al merken en het werkt tot maximaal 6 weken.

Manier 2: Oplosbare chip (implantaat)

De dierenarts plaatst door middel van een naald een soort chipje onder de huid van de hond. Het werkt na ongeveer twee weken en het chipje zal langzaam oplossen en zijn effect verliezen.
Het effect kan tot maximaal 1 jaar aanhouden.

Hoeveel kost chemische castratie?

Dit hangt af van welke manier je jouw hond chemisch laat castreren en bij welke dierenkliniek je het laat doen. Een injectie is goedkoper dan een oplosbare chip.

Kosten injectie: €25,- tot €45,-
Kosten oplosbare chip: €53,- tot €100,-

Dit is slechts een indicatie, het kan zijn dat het bij jouw dierenarts iets goedkoper of duurder is.

Kan ik mijn hond vaker chemisch castreren?

Het is mogelijk om je hond vaker chemisch te laten castreren, je moet er dan wel rekening mee houden dat dit steeds terug kerende kosten zijn.

Wanneer je het gewenste resultaat krijgt kun je beter overwegen de hond permanent te laten castreren.

Let op: Chemische castratie is nog vrij nieuw, het is nog niet bekend of er bijwerkingen zijn wanneer je jouw hond keer op keer laat chemisch castreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *