Schijnzwangerschap bij honden

Schijnzwangerschap, ook wel schijndracht genoemd, komt bij honden die niet gesteriliseerd zijn regelmatig voor. Dat honden schijnzwanger kunnen raken is een heel natuurlijk proces en geen ziekte.

De reden waarom honden schijnzwanger kunnen worden komt omdat de hond van de wolf afstamt. In een wolvenroedel hielpen alle schijnzwangere teven met de opvoeding van de puppy’s. Dit was voor het voortbestaan van de roedel van groot belang.

Wanneer de moederhond aan het herstellen was van de bevalling of wanneer er bijvoorbeeld iets met de moederhond gebeurde konden de andere de zorg op zich nemen.

Bij de hedendaagse honden heeft dit echter geen functie meer en kan het schijnzwangerschap voor zowel de teef als baas erg vervelend zijn.

Symptomen schijnzwangerschap hond

In de periode na de loopsheid kan een teef schijnzwanger raken. Tijdens een schijnzwangerschap ziet en gedraagt de hond zicht als een drachtige hond. Het is heel verschillend per teef of het waarneembaar is of niet. Soms is je eigen hond niet meer herkenbaar, maar het kan ook zijn dat je amper merkt dat je hond schijnzwanger is.

Je kunt opmerken of je hond schijnzwanger is door een verandering van het gedrag van de teef en enkele lichamelijke tekenen. De symptomen van een schijnzwangerschap zijn eigenlijk hetzelfde als van een gewone dracht.

De gedragsveranderingen die je bij de teef kunt waarnemen zijn:

Nestgedrag: De teef kan voorwerpen (speeltjes, etc.) verzamelen.

Beschermgedrag: Het kan zijn dat de teef agressiever uit de hoek komt om haar “pups” te beschermen. Ze kunnen de verzamelde voorwerpen als “pups” zien.

Rustig en aanhankelijk: Het kan ook zijn dat je hond juist rustiger wordt en meer op haar plekje blijft liggen of overdreven aanhankelijk is.

Verandering eetgedrag: Schijnzwangere teven eten meestal minder dan normaal. Het komt echter ook weleens voor dat de hond juist meer eet.

Niet uitgelaten willen worden: Schijnzwangere honden willen zo dicht mogelijk bij hun “nest pups” blijven. Het uitlaten kan hierdoor onplezierig zijn omdat de hond het helemaal niet wilt.

De lichamelijke veranderingen die de teef kan hebben zijn:

Opgezette melkklieren: De melkklieren van de hond kunnen opgezet worden en ook daadwerkelijk melk geven.

Gewichtstoename: De teef kan een dikkere buik krijgen.

Een teef die schijnzwanger is hoeft niet alle bovenstaande symptomen te vertonen. De gedragsveranderingen kunnen per hond enorm verschillen.

Diagnose schijnzwangerschap hond

De diagnose of je hond schijnzwanger is kan worden gesteld aan de hand van het verandering in gedrag en de lichamelijke veranderingen van de teef.

Je moet er uiteraard wel 100% zeker van zijn dat je teef niet is gedekt door een andere hond tijdens haar loopsheid. Met een echografisch onderzoek en röntgenfoto’s van de buik van je teef kun je er zeker van zijn dat de hond echt zwanger of schijnzwanger is.

Wat moet je doen als je hond schijnzwanger is?

Schijnzwangerschap bij honden hoeft niet behandeld te worden en verdwijnt na enkele weken vanzelf weer.

Honden hebben vaak een milde vorm van schijnzwangerschap en hoeven er niet veel last van te hebben. In de meeste gevallen volstaat het om het gedrag van je hond niet te bevestigen en de hond minder voer (wel genoeg water) en voldoende afleiding te geven.

Je kunt haar afleiden door veel te gaan wandelen en met haar te spelen. Door dit te doen verbruikt zij genoeg energie en blijft er weinig energie over om melk te blijven produceren. Tevens moet je voorkomen dat er niet aan de tepels gelikt wordt omdat dit de melkproductie op gang kan houden. Wanneer er andere dieren in huis aan de tepels gaan zitten kun je het best de hond een T-shirt aandoen.

Na verloop van tijd verdwijnen de gedragsveranderingen vanzelf en stopt uiteindelijk ook de melkproductie. De schijnzwangerschap is meestal na 2-4 weken over.

Bij ernstige gedragsafwijkingen of veel melkproductie kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Het komt ook weleens voor dat de gevulde melkklieren ontstoken raken. Ga in dit soort gevallen altijd naar je eigen vertrouwde dierenarts.

Hoe kun je schijnzwangerschap voorkomen?

Indien je hond eenmaal een keer schijnzwanger is geweest, bestaat de kans dat dit na elke loopsheid terug komt.

Het kan zijn dat de schijnzwangerschap van je teef behoorlijk vervelend was voor de hond en je dit graag wil voorkomen in het vervolg.

Om er zeker van te zijn dat je hond niet meer schijnzwanger kan worden kun je de hond laten steriliseren. Zonder eierstokken kan de hond namelijk niet meer loops of schijnzwanger worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *