Castratie hond

Over het algemeen worden reuen niet vaak op jonge leeftijd gecastreerd. Castratie is een standaardoperatie waarbij de teelballen van de reu worden verwijderd.

Vaak wachten de baasjes af hoe de reu zich ontwikkeld wanneer hij volwassen wordt.

Uiteraard komt het soms wel voor dat reuen op jonge leeftijd worden gecastreerd, dit komt bijvoorbeeld omdat er al een teef in huis is en zij geen ongewenste dekking willen.

In onderstaande video krijg je in 100 seconde een goede voorlichting over het castreren van de hond en de mogelijkheden.

Redenen om je reu te castreren

Wanneer je jouw reu laat castreren wordt hij natuurlijk onvruchtbaar, dit is in de praktijk echter zelden de reden voor reu-eigenaren om hun hond te laten castreren.

De voornaamste reden om een reu te castreren is om het gedrag van de hond te beïnvloeden. Wanneer je een hond castreert wordt hij over het algemeen rustiger en minder dominant.

Nog een reden om je reu te castreren kan zijn om medische redenen. Wanneer je jouw reu laat castreren is ook de kans op prostaathypertrofie en voorhuidsontsteking kleiner.

Operatie

Castratie kan vanaf dat je reu 6 maanden oud is. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de twee testikels va de hond worden verwijderd. De ingreep gebeurt onder volledige narcose.

Alternatief

Je kunt een hond ook chemisch castreren, dit is een tijdelijke castratie.

Het kan handig zijn om bij een intacte reu, tijdelijk de mannelijke hormonen te remmen. Je krijgt hierdoor de kans om te kijken hoe het gedrag van je hond is als je hem daadwerkelijk laat castreren.

Als chemische castratie niet helpt bij probleemgedrag is castreren niet zinvol.

Conclusie

Castratie kan ervoor zorgen dat je hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt, tevens is de kans op prostaathypertrofie en voorhuidsontsteking kleiner.

Wil je er zeker van zijn dat castratie het gewenste effect heeft op het probleemgedrag van je hond? Dan kun je het best eerst een chemische castratie doen om meer duidelijkheid te krijgen over het effect.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *