Meest gestelde vragen over loopsheid bij honden

Meest gestelde vragen over loopsheid bij hondenOver het algemeen zijn veel vragen van mensen over loopsheid bij honden ongeveer hetzelfde.

Een goede reden dus om speciaal een pagina toe te wijden aan de meeste gestelde vragen over loopsheid bij honden.

We kunnen op deze manier op een eenvoudige manier meerdere vragen beantwoorden die jij wellicht ook hebt.

Meest gestelde vragen:

[mwm-aal-display]

Wat zijn de symptomen voor een loopse hond?

Je kunt aan een teef zien wanneer ze loops is doordat er bloed uit de vagina komt, ze veel plast en de vulva kan licht gezwollen zijn. Er bestaat echter nog een “symptoom”. Als je teef spontaan last heeft van veel reuen in haar buurt bestaat ook de kans dat je hond loops is.

De hoeveelheid bloed is vooraf niet te bepalen, dit verschilt per hond. Wel kun je stellen dat kleine honden minder bloeden dan grote honden.

Hoe lang duurt een loopsheid?

Een loopsheid duurt gemiddeld 3 weken of 21 dagen. Er zijn echter uitzonderingen op de regel, sommige teven zijn langer loops en andere weer iets korter.

Hoe vaak kan een hond loops worden?

Je hond kan 1 à 2 keer per jaar loops worden tenzij je haar steriliseert. Honden hebben vrij vaak een regelmatige cyclus je kunt dus na de tweede loopsheid ongeveer bepalen hoe vaak jouw hond echt loops wordt per jaar.

Is mijn hond heel haar loopse periode vruchtbaar?

Nee, je hond is niet heel haar loopse periode vruchtbaar. Het klopt dat je hond alleen zwanger kan worden als ze loops is, maar het kan alleen in de juiste periode van haar loopsheid. De meeste honden zijn tussen de 11 en 16 dagen vruchtbaar, dit kan echter per hond anders zijn.

Op het moment dat de teef vruchtbaar is zal ze reuen toelaten haar te dekken, voor of na haar vruchtbare periode moet ze er meestal helemaal niets van hebben en snauwt ze de honden weg als ze haar willen dekken.

Kan ik in het park lopen als mijn hond loops is?

Theoretisch gezien kun je in het park lopen maar in de praktijk levert dit weleens problemen op. Als je in een park loopt waar honden los lopen zullen er altijd honden op je teef afkomen, je hond is eigenlijk een wandelende magneet.

Het is dus verstandig om naar plekken te gaan waar geen tot weinig honden lopen of waar honden in ieder geval niet los lopen. Laat ook je eigen hond niet los tijdens deze periode, de hormonen willen er weleens voor zorgen dat ze niet zo goed luistert.

Kan een hond in de menopauze gaan?

Nee, een hond zal niet net als een mens in de menopauze gaan. De vruchtbaarheid van je hond kan weigeren, maar ze zal haar vermogen om zwanger te worden niet verliezen, ook al is ze een oude hond.

Is er een pil voor honden?

Katten kun je een poezenpil geven om ervoor te zorgen dat zij niet krol kunnen worden. Voor honden bestaat er geen pil die je kunt toedienen omdat dit niet goed werkt bij honden.

Het werkt wel bij katten omdat de hormonale cyclus van een poes veel korter is dan van een hond en hierdoor is een kat eenvoudiger te beïnvloeden door een pil.

Er bestaat wel een prikpil voor honden. De prikpil is een hormooninjectie die de loopsheid tijdelijk tegengaat. Deze injectie verhoogd echter wel de kans op kanker, waardoor sterilisatie vaak een betere oplossing is.

Overige vragen

Er zijn nog een paar vaak gestelde vragen die we hier niet hebben behandeld omdat er al een artikel over op de website.

Wanneer je hond voor het eerst loops kan worden kun je lezen in het artikel “Eerste loopsheid Hond” en op welke leeftijd je jouw hond het best kunt laten steriliseren als je dit wilt kun je lezen in het artikel “Wanneer je hond steriliseren”.

Heb je nog vragen die hier niet aan bod kwamen? Stel ze gerust en we proberen ze voor jou te beantwoorden. Vergeet niet dat je deze vragen natuurlijk ook aan je eigen dierenarts kunt stellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *